Verpakking milieuvriendelijk

Verpakking milieuvriendelijk

Wat is een milieuvriendelijke verpakking nou precies? Waar moet een milieuvriendelijke verpakking aan voldoen? Hoe maak ik mijn verpakking milieuvriendelijk? Dit zijn belangrijke vragen die wij vaak krijgen. Antwoorden hierop vind je allemaal op deze pagina.

Aandacht voor het milieu

Het milieu en de wereld waarin wij leven is uniek en kwetsbaar. Daarom moeten we er zuinig mee omgaan. Vervuiling en verspilling kunnen er voor zorgen dat het in de toekomst minder vanzelfsprekend wordt om schone natuur om ons heen te hebben. Dat willen we natuurlijk niet. Met een milieuvriendelijke verpakking kan je al een belangrijke stap zetten om vervuiling en verspilling tegen te gaan. Maar waar begin je nou precies?

Aandachtspunten voor een milieuvriendelijke verpakking:

  • Het materiaal
  • Het ontwerp en productie methode
  • Transport van de verpakkingen
  • Kwaliteit van de verpakking
  • Hergebruik en recycling mogelijkheden

Milieuvriendelijk hernieuwbaar materiaal voor je verpakking

Voor een milieuvriendelijke verpakking wil je natuurlijke en afbreekbare materialen. Hernieuwbaar is een belangrijke term. Dit betekent dat het materiaal opnieuw gemaakt kan worden. Een voorbeeld hiervan is karton dat gemaakt wordt uit houtvezels. Omdat bomen opnieuw kunnen worden geplant, is er altijd hout beschikbaar ook in de toekomst. Een voorbeeld van niet hernieuwbaar is plastic dat gemaakt wordt uit aardolie. Als de aardolie in de toekomst op is, kan er niet opnieuw bij gemaakt worden. Het is niet oneindig beschikbaar en daarom minder vriendelijk voor het milieu.

Gecertificeerde materialen

 Karton is dus vanuit hernieuwbaarheid gezien een heel milieuvriendelijk materiaal. Daarnaast is het ook natuurlijk afbreekbaar. Het is een natuurlijk materiaal en daarom is het zo geschikt als milieuvriendelijke verpakking. Het is wel belangrijk dat het karton niet uit illegale houtkap verkregen wordt. Anders ben je de milieuwinst kwijt. Om dit te voorkomen zijn de keurmerken van PEFC™ en FSC® opgericht. Zij controleren de herkomst en omstandigheden waar het hout vandaan komt. Ook worden de bossen weer terug aangeplant volgens speciale programma’s. Geen boom gaat dus verloren. Ga je karton van PEFC™ of FSC® bossen gebruiken dan kan je deze logo’s ook op je verpakking gebruiken. Zo geef je aan dat je verpakking duurzaam is van milieuvriendelijk karton.

Het ontwerp en productiemethode

 De verpakking begint met het ontwerp. Op dit moment kan je de meest duurzame beslissingen nemen. Zorg voor een optimale indeling van het formaat. Zodat er zoveel mogelijk ruimte benut wordt. Maak de verpakking passend aan de inhoud, de transportmaten en de schapruimte. op die manier is de verpakking zo efficiënt mogelijk ontworpen.

Transport van de verpakking

 Weet jij waar jou verpakking gemaakt wordt? Vaak worden verpakkingen via een tussenhandel verkocht. Als jouw verpakking per schip vanuit Azië of Zuid Amerika moet komen dan zal hier een hoop brandstof voor nodig zijn. Haal je de verpakking van dichtbij dan blijft dit bespaard. Het is een impact op het milieu die je niet op het eerste gezicht ziet, maar wel zwaar meeweegt in de milieu impact van de verpakking.

Kwaliteit van de verpakking

 Het belangrijkste is natuurlijk de functie van de verpakking. De bescherming van de inhoud. Hoe beter de verpakking beschermt, hoe minder kans op beschadiging van de inhoud. Beschadigde producten worden meestal gederfd en vernietigd. Dat is een hoop energie voor niets. Wil je milieuvriendelijk verpakken dan moet de verpakking voor een zo goed mogelijke houdbaarheid van het product zorgen.

Hergebruik en recycling van de verpakking

Maak je jouw verpakking recyclebaar dan is deze is gelijk een heel stuk milieuvriendelijker. Door in het ontwerp rekening te houden met de materiaalkeuze, kan de verpakking geoptimaliseerd worden voor recycling. Gebruik zoveel mogelijk monomateriaal. Dat wil zeggen één en hetzelfde materiaal. Het combineren van verschillende materialen maakt recyclen minder goed mogelijk. Is je verpakking recyclebaar, zet dit dan op de verpakking. Een weggooiwijzer is een goed voorbeeld hoe dit kan. 

Zwerfafval probleem

Zwerfafval is een groot probleem waar verpakkingen een grote rol in spelen. Wegwerp verpakkingen, zakken, blikjes en flessen komen in het milieu terecht als ze niet goed worden weggegooid. Helaas gebeurt dit nog veel te veel. Niet afbreekbare verpakkingen zoals plastic blijven in het milieu rondzwerven en brengen daar veel schade toe aan planten en dieren die er in verstrikt raken. Gebruik van afbreekbare hernieuwbare materialen is de beste oplossing om onomkeerbare vervuiling tegen te gaan. 

Tips voor een milieuvriendelijke verpakking:

  • Gebruik hernieuwbare afbreekbare materialen voor je verpakking liefst gecertificeerd
  • Ga spaarzaam om met materialen en benut alle ruimte van de verpakking
  • Beperk het transport van de verpakking tot een minimum
  • Zorg dat je verpakking makkelijk te recyclen is
  • Maak er iets moois van!

Meer weten?

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er een hoop zaken die komen kijken bij een echte milieuvriendelijke verpakking. Heb je hierover nog vragen dan horen we die graag! Wij zijn een verpakkingsbedrijf met een duurzame missie. We willen je dan ook graag helpen bij het realiseren van een milieuvriendelijke verpakking om trots op te zijn!

Ook interessant

Lees hier meer over duurzame disposables