"Karton veelzijdiger dan plastic"

Wat hebben de fritesbakjes van FEBO, de kartonnen bierdragers van Heineken en de zachtfruitverpakking van Nature’s Pride met elkaar gemeen? Al deze vindingen komen uit de koker van Remmert Dekker Packaging. Het verpakkingsbedrijf heeft inmiddels een talrijk aanbod op maat gemaakte kartonnen verpakkingsoplossingen voor groenten en fruit. Met name binnen de markt voor ready-to-cook maaltijdpakketten blijkt karton als verpakkingsmateriaal in trek. 

De markt zit ons mee. Het gebruik van karton staat vanwege zijn duurzame grondbeginselen goed te boek. Kunststof daarentegen staat juist weer in een minder positief daglicht", zegt Annemarie Dekker, directeur van Remmert Dekker Packaging. Het in Wormer gevestigde familiebedrijf ontwikkelt en produceert sierlijke en vooral ook functionele schaaltjes en doosjes voor de retail. Als telg uit de vierde generatie leidt ze het bedrijf sinds 1997. 

 INNOVATIEVE VERPAKKINGSOPLOSSINGEN

Van meet af aan heeft Remmert Dekker Packaging zich toegelegd op verpakkingsoplossingen voor de levensmiddelenindustrie. De voorbijgaande jaren heeft het bedrijf veel geïnvesteerd in haar R&D afdeling, waar een team van drie medewerkers zich dag in dag uit committeert aan het ontwikkelen en uitwerken van innovatieve verpakkingsoplossingen. “We zijn gedreven om in kaart te brengen waar de markt om vraagt en daar vervolgens zeer oplossingsgericht op in te spelen", vertelt de leidsvrouw.

In het verlengde daarvan heeft het bedrijf twee verpakkingsoplossingen weten te patenteren die ook voor gebruik in de AGF-handel inzetbaar zijn. Zo wordt de DuoDelicious, een kartonnen bakje met afzonderlijke compartimenten, nu onder meer voor tomaten gebruikt. Ook blijkt de tijd inmiddels rijp voor kartonnen bakjes voorzien van een topseal. "We zochten al geruime tijd naar een alternatief voor de kunststof bakjes en schaaltjes als ondergrond voor de topseal-laag. Met karton in de basis lukte dat voorheen steeds niet, omdat de randen dan omkrulden." Het team heeft daar een oplossing voor gevonden. Nog voor het einde van het jaar wordt een machine opgeleverd die karton zonder problemen met een topseal weet te verenigen. Begin januari zal deze naar verwachting operationeel zijn. 

TOPSEAL VERPAKKINGEN

Karton biedt in termen van vormgeving en gebruiksgemak meer mogelijkheden dan plastic, legt Annemarie uit. "Het materiaal heeft weliswaar een hogere kostprijs, maar je hebt niet te maken met beperkingen waar de traditionele PET-schaaltjes wel mee van doen hebben. Plastic kun je niet bedrukken, hooguit laten bestickeren. Vanuit marketingperspectief laat je dan heel wat kansen onbenut. Karton kun je aan weerszijden bedrukken: er is volop ruimte beschikbaar om elementen toe te voegen die de belevingswaarde van de eindgebruiker vergroten, zoals recepten of achtergrondinformatie over de telers. Onze verpakkingsoplossingen zijn bovendien veel milieuvriendelijker, daar we gebruikmaken van volledig composteerbaar materiaal. Zo helpt ons bedrijf een bijdrage te leveren aan het reduceren van de grote stroom plastic afval.”

Afhankelijk van de toepassing selecteert Remmert Dekker Packaging voor haar klanten de juiste kartonsoorten en -sterkten, zowel minigolfkarton als massief karton, met diktes uiteenlopend tot 1,6 millimeter. "Een verpakking moet als een handschoen om het product passen. Vandaar dat we in onze eigen studio alles custom made maken." 

AGF TAMELIJK ONGECOMPLICEERD 

Remmert Dekker Packaging werkt in tegenstelling tot andere aanbieders van kartonverpakkingen niet met een kunststof binnenlaag, maar met bioafbreekbare barrièrelakken op waterbasis. "Het middel heeft geen impact op de voedselveiligheid, voldoet aan alle kwaliteitseisen en is geoptimaliseerd om in direct contact met voedingsmiddelen te mogen komen." AGF producten zijn volgens de directeur tamelijk ongecompliceerd om te verpakken vanwege hun natuurlijke beschermlaag: de schil. Bij vers gesneden producten gaat die vlieger nog niet op, omdat de verpakkingen momenteel nog niet geheel gasdicht worden gefabriceerd. "Dat blijft tot op heden een grote uitdaging."

READY-TO-COOK MAALTIJDPAKKETTEN GROEIMARKT 

Annemarie merkt op dat de markt voor ‘ready-to-cook' maaltijdpakketten, voor bijvoorbeeld het zelf bereiden van soepen, curry’s of pastamaaltijden, het gebruik van kartonverpakkingen inmiddels heeft omarmd. Ook dichtgesealde draaggreepverpakkingen van karton vinden steeds vaker de weg naar de grootgrutter. 

Meer weten over onze AGF verpakkingen? Klik dan hier voor onze AGF themapagina

Interview overgenomen uit AGF Primeur editie 11, 2017