Duurzame disposables en de ban op single-use plastics

Duurzame disposables en de ban op single-use plastics

‘Single-use plastics’ gaan binnenkort in de ban. Welke alternatieven zijn er voor duurzame disposables? Wat dacht je van karton? Lees er alles over in dit artikel. 

Disposable oftewel wegwerp

Disposable staat voor verwisselbaar of wegwerpbaar. Disposables zijn handig, snel en efficiënt. Je komt ze daarom overal tegen. Disposables zijn dus handig maar kunnen ze ook duurzaam zijn?

Verbod op wegwerpplastic treedt op vanaf 2021

Per 2021 is het gebruik van de volgende food gerelateerde single-use plastics niet meer toegestaan:

 • Drankverpakkingen (inclusief doppen en deksels)
 • Zakjes en wikkels                    
 • Lichtgewicht draagtassen
 • Bestek, borden, roerstaafjes en rietjes
 • Bekers voor dranken
 • Houders voor voedingsmiddelen

Bron KIDV publicatie https://www.kidv.nl/9019/single-use-plastics.html

Duurzame disposables

Het gebruik van duurzame disposables wordt hierdoor een must. Ook de consument vindt duurzame verpakkingen en verpakkingsmaterialen steeds belangrijker. Grote zorgen zijn er over het plastic zwerfafval in het milieu en de plastic soup in de oceaan. Bij de millenial generatie is duurzaamheid een belangrijk issue en keuzebepalend. 


Kartonnen disposable verpakking

Karton als duurzaam alternatief 

Door met kartonnen disposables te werken, verklein je de risico’s en negatieve gevolgen van zwerfafval. Karton is namelijk volledig organisch en daardoor 100% afbreekbaar. Voor de verpakking wordt verder gebruik gemaakt van inkt en lijm op natuurlijke basis. Gelukkig maar! Nog veel beter is het natuurlijk om karton na gebruik te recyclen. In Nederland wordt bijna 90% van al het karton gerecycled 88% om precies te zijn

Bron PRN https://prn.nl/prn-en-het-prn-systeem/feiten-en-cijfers/

Voordelen van kartonnen disposables

 • Tegengaan van plastic zwerfafval
 • Duurzame uitstraling
 • Natuurlijk materiaal
 • PEFC™ en FSC® karton mogelijk 
 • Hernieuwbaar en recyclebaar

Wat is hernieuwbaar?

Hernieuwbaar betekent dat het materiaal opnieuw gemaakt kan worden. Karton is hier een goed voorbeeld van. Hernieuwbare energie is energie waarover de mensheid voor onbeperkte tijd kan beschikken en waarbij, door het gebruik ervan, het leefmilieu en de mogelijkheden voor toekomstige generaties niet worden benadeeld. (bron Wikipedia)

Met dank aan bomen

Bomen groeien opnieuw en zo is er altijd hout beschikbaar ook in de toekomst. Wist je dat een boom eerst 60 tot 80 jaar moet groeien? Al die tijd zet de boom CO2 om in zuurstof. Bomen zijn dus de longen van de aarde. Bij PEFC™ en FSC® worden de bomen uit bossen weer aangeplant volgens speciale programma’s. Geen boom gaat dus verloren.  


Klik op de afbeelding om de brochure te openen

Specialist in food en to go

Ben je op zoek naar een disposables verpakking dan kunnen wij je daarbij helpen. We maken al 120 jaar verpakkingen voor de food markt. De laatste jaren zijn wij ons meer en meer gaan specialiseren in wegwerp en meeneem verpakkingen. De verpakkingen die wij maken zijn altijd duurzaam en geschikt voor direct contact met levensmiddelen. Niet onbelangrijk, want er geldt een strenge regelgeving op het gebied van voedselveiligheid en verpakkingen.


Duurzame snack- en patatbakjes van PEFC karton

Kom in actie

Wacht niet langer en kom in actie. Neem contact met ons op. We zijn bereikbaar per telefoon of mail. Je kan natuurlijk ook altijd langskomen op ons kantoor en productielocatie in Wormer.

Ook interessant

Lees hier meer over horeca verpakkingendiposables verpakkingenkartonnen take-away bakjesduurzame disposablesmilieuvriendelijke verpakkingen